Kuchnia włoska to nie tylko makaron i pizza, to także risotto, potrawa tak bardzo niedoceniana przez cudzoziemców, a tak bardzo włoska i smakowita (no i znacznie mniej tucząca niż pasta!). Myślę, że na znikomą popularność risotta poza granicami Italii może wpływać fakt, że naprawdę nie jest łatwo dobrze przygotować potrawę, tak żeby był odpowiednia: gęsta, kremowa, serowa, esencjonalna. Dlatego jak jestem we Włoszech, szczególnie na północy (to zwykle tam jada się risotta: na południu dobrego risotta nie uświadczysz!), to wykorzystuję okazję i rzucam się na risotto jak hiena na padlinę. I dzisiaj przedstawię Wam pięć moich ulubionych rodzajów risotta, co mam nadzieję zachęci Was do spróbowania tych pyszności.
- Risotto alla milanese
Beh, semplice… i borze szumiący, jakie pyszne. Risotto alla milanese jest czołowym przykładem włoskiej prawdy kulinarnej, że sekret dobrej kuchni tkwi w prostocie. Risotto alla milanese, zwane też risotto allo zafferano, o charakterystycznym złotym kolorze, nazywane jest królem risott. Ryż, bulion, szafran, cebula, szpik wołowy, masło, parmezan i białe wino to składniki, z których powstaje to cudo. Pyszne, lekkie, o delikatnym smaku – obowiązkowe do spróbowania szczególnie w Lombardii.
- Risotto agli agrumi
Nietypowe i nie każdemu będzie smakować, ale warto, bo jest naprawdę pyszne i wbrew pozorom wcale nie słodkie. Przygotowywane jest z ryżu, bulionu, cebuli, białego wina oraz pomarańczy i cytryny, a zatem smak zdecydowanie wytrawny. Leciuteńko kwaskowate, orzeźwiające, pachnące, znakomite na upalne letnie dni. Wielbicielom owoców morza polecam wersję z krewetkami.

http://www.ilpaesenuovo.it/2016/03/18/risotto-agli-agrumi-serviamo-in-tavola-un-primo-piatto-dal-gusto-insolito-e-delicato/
- Risi e bisi
Ozdoba kuchni regionu Veneto, a w szczególności samej Wenecji, uważane jest za coś pomiędzy risottem i minestrone, gęstą zupą warzywną. Jak na risotto jest zatem dość płynnej konsystencji, nie tak aksamitnej jak klasyczne risotta. Niemniej jednak polecam, szczególnie zimą na rozgrzewkę, jest pyszne i sycące. Prócz typowych składników, czyli ryżu, bulionu, cebuli, masła i parmezanu, używa się groszku, a w wersji bogatszej także pietruszki i pancetty.
- Risotto pere, speck e brie
Kolejna dość niezwykła mieszanka smaków. Gruszki z brie są uważane za doskonałe połączenie, a risotto z nich przygotowane jest wyjątkowo kremowe, mięciutkie i aksamitne. Dodanie specka uważam za ciekawy pomysł, dzięki któremu uwydatniają się jeszcze smaki gruszek i sera. Paluszki lizać!
- Risotto alle fragole
Risotto z truskawek ma przepiękny czerwony kolor i doskonały, lekko owocowy i lekko tylko słodkawy smak. Nie powstaje z tego bynajmniej przesłodzona pacia, nie, nie! Ryż bowiem przygotowywany jest klasycznie, z cebulą i bulionem, a więc truskawka nadaje tylko odrobinę słodyczy. Podobno polecany jest szczególnie na walentynki!
A Wy? Macie swoje ulubione risotta? Na pewno, w końcu jest ich tyle! Podzielcie się koniecznie Waszymi opiniami w komentarzach.