Co zjeść w Trentino Alto Adige?

Co zjeść w Trentino Alto Adige?

Trentino Alto Adige jest regionem bardzo jak na Włochy nietypowym. Miałam okazję spędzić tam trochę czasu, latem i zimą, i często miałam wrażenie, że jestem nie w Italii, ale w Szwajcarii, Austrii czy zgoła w Niemczech – a to ze względu na krajobraz i język (niemiecki jest w Trentino językiem urzędowym i myślę, że trentini używają go częściej niż włoskiego!). Także w kulinariach widać bardzo silne wpływy niemieckie – kuchnia Trentino jest znacznie bardziej kaloryczna i ciężka niż w innych regionach, jest też w bardzo dużym stopniu oparta na mięsie. Co jednak nie znaczy, że nie jest smaczna! Opowiem Wam teraz o pięciu daniach, które szczególnie mi zasmakowały i które są najbardziej charakterystyczne dla tego górskiego regionu.

  1. Speck

Poszłam kiedyś bardzo głodna na małe przyjątko, na którym na przystawkę podano właśnie plastry specka. Nie przepadam za wędlinami, ale wyboru nie miałam: pozostali goście się spóźniali, więc nie było szans szybko zjeść coś konkretnego, a byłam naprawdę przeraźliwie głodna. Sięgnęłam zatem po speck i ani się obejrzałam, jak zeżarłam cały talerz szynki!

Speck to bowiem przepyszna, solona szynka z przyprawami, nazywana często pomostem między północą i południem Europy z uwagi na dwie metody wyrobu: najpierw wędzenia (rodem z północy), a później dojrzewania (metoda z południa). W efekcie powstaje naprawdę znakomity produkt, bardzo oryginalny, o fantastycznym smaku, przywodzącym na myśl lasy, grzyby i orzechy.

http://www.thekitchn.com/ingredient-spotlight-speck-44335

2) Dziczyzna

Dziczyzny także skosztowałam niechętnie, z głodu raczej niż z ochoty. Znów byłam bardzo głodna, a w knajpce nad pewnym jeziorem, którego nazwy niestety nie pomnę, serwowano oprócz dań rybnych tylko makaron z mięsem jelenia. Mając do wyboru cokolwiek i rybę, zawsze wybiorę cokolwiek, więc nieufnie, ale jednak wybrałam to danie. Okazało się bardzo smaczne: mięso jelenia jest dość nietypowe, ma bardzo mocny, wyrazisty smak, ale warto spróbować, bo dobrze przyrządzone smakuje wybornie.

3) Canederli

Popatrzcie na zdjęcie. Jeśli potrawa na zdjęciu wydaje się Wam podobna do naszych swojskich knedli, to jesteście na dobrym tropie. Przybyłe do Italii prosto z kuchni niemieckiej, canederli, czyli kulki z chleba, jajek i mleka, często z różnymi dodatkami (ser, speck, cebula,  pietruszka…) serwowane są na tysiac sposobów. Osobiście polecam w rosole, ale smaczne są też w sosie grzybowym, z fondue albo jako dodatek do gulaszu.

http://www.buonissimo.org/lericette/3200_Canederli_allo_speck_in_brodo?refresh_ce

4) Polenta

Polenta, czyli potrawa z mąki kukurydzianej, jest jadana w całych północnych Włoszech. W Trentino najbardziej popularna jest polenta di Storo, ze specjalnego rodzaju kukurydzy: tam też jadłam po raz pierwszy polentę zrobioną z serem. Oczywiście do tego dodatki, jakie kto lubi,  ale skoro jesteśmy w górach, to najlepiej spróbować z grzybami.

http://www.montagnaestate.it/farina-storo/

5) Strudel

Nie można być w Trentino Alto Adige i nie spróbować strudla. Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem, czasami z dodatkiem rodzynek lub orzeszków piniowych, to symbol regionu, głównie dlatego, że Trentino słynie z uprawy doskonałych jabłek. Co tu dużo mówić, pyszności!

Zatem, jeśli wybieracie się do Trentino na wakacje, już wiecie, czego należy tam koniecznie spróbować. Smacznego 🙂

Aleksandra: kompletnie zwariowana na punkcie Włoch, włoskiego i wszystkiego, co się z włoskim łączy.