“W 80 blogów (i jajek) dookoła świata”

“W 80 blogów (i jajek) dookoła świata”

Kochani!

Już wkrótce Wielkanoc! Święcenie pokarmów, baranki z cukru, żonkile w wazonie, świąteczne mazurki i malowanie jajek!

No właśnie, jajka. Zostały wybrane jako temat kolejnej edycji akcji „W 80 blogów dookoła świata”. Co oznacza, że dzisiaj blogerzy zrzeszeni w grupie na facebooku opublikują post na wybrany wcześniej temat – tak  jak to robią co miesiąc.

Miałam dylemat. O jajkach pisałam już dwukrotnie (tu i tu), więc co tu można więcej wymyślić? Nagle wpadło mi do łba: przepisy! Jakieś niezbyt trudne włoskie przepisy na potrawy z jajkami, takie, które i my możemy przygotować na Wielkanoc, jeśli mamy ochotę.

Na stronie sottocoperta.it znalazłam bardzo ciekawy przepis na uova d’oro pasqualine, czyli złote jajka wielkanocne. Wersja po włosku tutaj, a poniżej wersja polska przepisu:

1

http://www.sottocoperta.net/pasqua/ricette_uova.asp

Składniki (ingredienti)

Pięć jajek i jedno żółtko nieugotowane

Jedno jajko nieugotowane

Pół szklanki mleka

Trochę masła, mąki i bułki tartej

Łyżka startego parmezanu (sugeruję więcej, ale ja kocham parmezan)

100 gramów szynki

Pęczek pietruszki

Cztery łyżki sosu pomidorowego (no jakżeby inaczej)

400 gramów oleju z orzechów arachidowych (każdy inny też się nada)

 

Jajka ugotować, obrać ze skorupek, przeciąć na pół, usunąć żółtka. Przygotować sos beszamelowy (tzn.do rondelka na średnim ogniu wlać mleko, potem dodać łyżkę mąki, masła i szczyptę soli). Gdy sos będzie gotowy, natychmiast włożyć do niego to osobne, surowe żółtko, wsypać parmezan i pokrojoną szynkę i pietruszkę. Później wymieszać z ugotowanymi, wcześniej wyjętymi z jajek zółtkami. Masę włożyć do ugotowanych białek, na tyle dużo, żeby tworzyło formę całego jajka. Potem najtrudniejszy moment całej operacji: wziąć delikatnie to jajko będące w połowie sosem i obtoczyć delikatnie w mieszance mąki, bułki tartej i jednego roztrzepanego jajka, tworząc przyjemną panierkę. Smażyć na gorącym oleju, a gdy zyskają piękny złoty kolor, wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Potem zjeść ze smakiem.

Jak komuś mało, to niech szybciutko otwiera moją ukochaną stronę z przepisami, Giallo Zafferano. I proszę –sympatyczny przepisik  na uova ripiene pasquali, czyli wielkanocne jajka faszerowane 🙂

Życzę Wam Wesołych Świąt i nie zapomnijcie zajrzeć na bloga w niedzielę, jednym między jednym jajkiem a drugim mazurkiem – czeka na Was śliczna sorpresa. A teraz możecie sprawdzić, co napisali inni blogerzy na ten temat z jajami!

80blogow

 

CHINY

Biały Mały Tajfun – Herbaciane jajka – 

FINLANDIA

Suomika – Ale jaja! … czyli dlaczego trzeba być ostrożnym ze słówkiem ‘muna’?

FRANCJA

Blog o Francji, Francuzach i języku francuski – Co było pierwsze: jajko czy kura?

GRUZJA

Gruzja okiem nieobiektywnym – Chaczapuri adżaruli

HISZPANIA

Hiszpański na luzie – Jajko w języku hiszpańskim. Potrawy i idiomy z jajkiem w roli główniej

KIRGISTAN

O języku kirgiskim po polsku – Jajko po kirgisku

Enesaj.pl – Jajko w językach i kulturze narodów turkijskich

ROSJA

Blog o tłumaczeniach i języku rosyjskim – Co ma jajko do języka?

TURCJA

Turcja okiem nieobiektywnym – Seans filmowy: “Yumurta”

USA

Specyfika Języka – BUT EGGS, czyli jak nie tłumaczyć wyrażeń z jajem

WIELKA BRYTANIA

Angielska Herbata – Jajka, wszędzie jajka!

Język angielski dla każdego – All you always wanted to know about…eggs

English with Ann – Idiomy z jajem

Language Bay- Perfect eggs

 

 

 

Aleksandra: kompletnie zwariowana na punkcie Włoch, włoskiego i wszystkiego, co się z włoskim łączy.