Pasta z tuńczykiem: przepis błyskawiczny

Pasta z tuńczykiem: przepis błyskawiczny

W życiu ciężko pracującej kobiety, to jest w moim życiu, zdarzają się takie momenty, że na obiad zostaje bardzo niewiele czasu. Ba! Jest to wręcz zjawisko codzienne, skądinąd wielce szkodliwe – jak wiecie, jestem wielbicielką jedzenia i spożywanie posiłku (jeszcze może jakiegoś odgrzewanego, na przykład z m r o ż o n k i!) na stojąco i nad zlewem przejmuje mnie czystą zgrozą. Na szczęście włoska kuchnia idzie na odsiecz zapracowanym kobietom: dzisiaj zaprezentuję Wam rekordowo szybki przepis, w sam raz na sytuację, kiedy czas ucieka, wieczność czeka, a  trzeba wrzucić coś na ząb.

Składniki:

Makaron w ulubionym kształcie

Ząbek czosnku

Puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju

Garść drobno poszatkowanej pietruszki

Oliwa z oliwek

Sól

Pieprz

Ćwierć szklanki białego wytrawnego wina

 

Przygotowanie:

Banalne. Makaron ugotować al dente. Czosnek obrać, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną na patelnię oliwę. Gdy nabierze złocistego koloru, wrzucić odsączonego tuńczyka i podlać winem, posolić, popieprzyć. Podgrzewać 3-4 minuty. Wymieszać z makaronem i zjeść ze smakiem.

pastaaltonno

Aleksandra: kompletnie zwariowana na punkcie Włoch, włoskiego i wszystkiego, co się z włoskim łączy.