W życiu ciężko pracującej kobiety, to jest w moim życiu, zdarzają się takie momenty, że na obiad zostaje bardzo niewiele czasu. Ba! Jest to wręcz zjawisko codzienne, skądinąd wielce szkodliwe – jak wiecie, jestem wielbicielką jedzenia i spożywanie posiłku (jeszcze może jakiegoś odgrzewanego, na przykład z m r o ż o n k i!) na stojąco i nad zlewem przejmuje mnie czystą zgrozą. Na szczęście włoska kuchnia idzie na odsiecz zapracowanym kobietom: dzisiaj zaprezentuję Wam rekordowo szybki przepis, w sam raz na sytuację, kiedy czas ucieka, wieczność czeka, a trzeba wrzucić coś na ząb.
Składniki:
Makaron w ulubionym kształcie
Ząbek czosnku
Puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju
Garść drobno poszatkowanej pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Ćwierć szklanki białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Banalne. Makaron ugotować al dente. Czosnek obrać, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną na patelnię oliwę. Gdy nabierze złocistego koloru, wrzucić odsączonego tuńczyka i podlać winem, posolić, popieprzyć. Podgrzewać 3-4 minuty. Wymieszać z makaronem i zjeść ze smakiem.