Najlepsze czekoladowe panettone

Najlepsze czekoladowe panettone

Już jutro Wigilia!

Dla nas święta Bożego Narodzenia oznaczają karpia, pierogi i makowca, a dla Włochów – panettone, pandoro i torrone. Pisałam Wam już wielokrotnie o włoskich zwyczajach i włoskich daniach (pełną listę linków znajdziecie na dole), ale ostatnio wpadł mi w oko ciekawy artykuł: o konkursie na najlepsze czekoladowe panettone!

https://www.italiangourmet.it/bruno-andreoletti-vince-il-concorso-del-miglior-panettone-al-cioccolato/ fot: @Andrea Fongo

Jak się okazuje, to już druga edycja tego dość niezwykłego konkursu, którego finał odbył się w Mediolanie dokładnie miesiąc przed świętami, 24 listopada. Swoje uczestnictwo zgłosiło blisko stu profesjonalistów (cukierników, restauratorów i piekarzy), ale zaledwie piętnastu z nich dostało się do finału. Jak tłumaczą jurorzy, upieczenie dobrego panettone z czekoladą to nielada wyzwanie: ciasto musi mieć odpowiedni kształt, właściwy zapach, musi być puszyste i mieć odpowiednio dużo pęcherzyków powietrza, co nie jest łatwe, gdy w środku jest czekolada. Oczywistą jest rzeczą, że najlepsze czekoladowe panettone musi być po prostu wyśmienite w smaku!

https://www.lacucinaitaliana.it/storie/piatti-tipici/migliori-panettoni-cioccolato/

Konkurencja była ostra i do końca jurorzy mieli problem z wyłonieniem zwycięzcy. W końcu jednak konkurs wygrał Bruno Andreoletti, cukiernik z Brescii, właściciel lokalu o nazwie “Andreoletti”. Bruno otworzył swoją pierwszą cukiernię mając zaledwie 22 lata, i jak mówi, jego silną stroną są właśnie ciasta drożdżowe. Jest tez zdobywcą drugiego miejsca w tegorocznej edycji konkursu na najlepsze panettone w ogóle.

https://www.italiangourmet.it/bruno-andreoletti-vince-il-concorso-del-miglior-panettone-al-cioccolato/ fot:@ Andrea Fongo | www.andreafongo.com

Na drugim miejscu uplasował się Valerio Vullo z Cafe’ Sauvage z Katanii, a na trzecim Giacomo Besuschio. Ten ostatni jest pracownikiem cukierni w miejscowości Abbiategrasso, w którym to lokalu ponad 150 lat temu Motta stworzył swoje pierwsze panettone (więcej o tym tutaj)

https://www.lacucinaitaliana.it/storie/piatti-tipici/migliori-panettoni-cioccolato/

Panettoni zaprezentowane w tym roku były podobno wyjątkowo smaczne i oryginalne, podano między innymi panettone z wyjątkową polewą, z pralinkami w środku, z kasztanami w środku i wiele innych. Szczerze mówiąc, dałabym naprawdę wiele, żeby móc zasiąść w jury konkursu na najlepsze czekoladowe panettone!

Jeśli interesują Was zwyczaje świąteczne we Włoszech, oto lista linków do moich wcześniejszych wpisów:

Aleksandra: kompletnie zwariowana na punkcie Włoch, włoskiego i wszystkiego, co się z włoskim łączy.