Kochani,
Dzisiejszy przepis na makaron z brokułami w sosie śmietanowym jest odrobinę dłuższy niż pozostałe moje propozycje, ale bez przesady- przy dobrej organizacji powinniśmy się wyrobić w pół godziny. Warto, bo sosik jest pychota!
Składniki (na 2 osoby):
– makaron w ulubionym kształcie
– jeden średni brokuł
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– kubeczek śmietany
– ser (wskazany parmezan, w razie braku można użyć dowolnego żółtego)
– sól, pieprz, oliwa, ostra papryczka w proszku (koniecznie! Bardzo dużo daje potrawie)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, jak to zwykle. Gotujemy również brokuła, podzielonego na różyczki, w osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od upodobań – ja lubię, jak warzywa takie jak brokuł właśnie czy kalafior są twarde i chrupiące, więc wystarczy 5-6 minut gotowania. Jeśli ktoś woli, jak brokuły są mięciutkie, niech pogotuje 10-12 minut. W między czasie obieramy i kroimy drobno czosnek i cebulę. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy czosnek, rumienimy, po minucie dorzucamy cebulę i dusimy parę minut na ogniu, aż cebula się ładnie zeszkli (można dodać trochę wody, w której gotował się makaron). Następnie do cebuli i czosnku dorzucamy różyczki brokuła i razem to podgrzewamy przez około 5 minut, starannie mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz, papryczkę i ser starty na tarce, zalewamy porządnie śmietaną i mieszamy. Jeśli sos wyszedł nam za gęsty, można rozcieńczyć go paroma łyżkami wody z makaronu. Następnie mieszamy sos z makaronem i zjadamy ze smakiem.
Jeżeli jesteśmy mięsożercami i taka potrawa jak ta powyższa to dla nas żaden obiad, możemy dorzucić do sosu kawałki podsmażonego na złoto kurczaka. Też wychodzi bardzo dobre. Inną opcją jest dodanie mniejszej ilości śmietany – wyjdzie mniej kremowo, ale nadal smakowicie.
Dajcie znać w komentarzach, jak tam wychodzi Wam stosowanie moich włoskich przepisów w praktyce 😉 i czy smakuje Wam mój makaron z brokułami w sosie śmietanowym!