Przepis z jeziora

Przepis z jeziora

Drodzy Czytelnicy SPA,

 Dzisiaj zapraszam na notkę absolutnie wyjątkową i specjalną. Jak z pewnością zauważyliście, dotąd moje rozważania o kuchni, acz apetyczne, były jednak teoretyczne. Wychwalałam przed Wami zalety zabaglione  i zuppy inglese, a nawet polenty , ale sama nigdy nie śmiałabym żadnej z tych rzeczy przyrządzić, dlatego moje roważania były raczej akademickie.

Dzisiaj nie. Dzisiaj, specjalnie dla Czytelników SPA, praktyczny przepis prosto z Włoch, wymyślony i wypróbowany przez mojego ukochanego kucharza. A więc, moi Drodzy, jazda do kuchni i robimy tagliolini al sapore del lago (tagliolini o smaku jeziora). Świeżutki przepis znad Jeziora Garda!

 pstrąg 1

Składniki: (na 4 osoby)

–  ryba z jeziora (najlepiej świeżo złowiona, jak smęci mi kucharz nad uchem), na przykład sieja albo pstrąg, ewentualnie można użyć krewetek, jeśli nie lubimy ryby. Wystarczą cztery porządnej wielkości filety.

(Tu kucharz już mi chciał powiedzieć, co się dalej robi z tą rybą, nie podając innych składników)

–  pietruszka

– oliwa z oliwek

– papryczka peperoncino

– duży ząbek czosnku

– pomidorki koktajlowe

– sól i pieprz

– bazylia świeżutka

– łyżeczka masła

– tagliolini, przyrządzone według przepisu na torebce

tagliolini3

 

Przyrządzić:

– rozgrzać patelnię (dużą, płaską)

–  przekroić filety na pół, następnie w kosteczkę

–  wlać oliwę, gdy się rozgrzeje, wrzucić rybę, sól, pieprz, odrobinę zrumienić

– wrzucić pomidorki, umyte i pokrojone w kostkę

– dodać peperoncino, czosnek, obrany i pokrojony

– porządnie zrumienić wszystko na patelni

– wrzucić pastę (oczywiście wcześniej ugotowaną), wymieszać, pozwolić, żeby się połączyło

– pokroić cieniutko bazylię i pietruchę, część  wrzucić na makaron, dorzucić masła, wymieszać

– potrząsnąć porządnie patelnią

– przełożyć na talerze, udekorować elegancko listkiem bazylii, można też podlać ociupinką oliwy, dzięki czemu makaron będzie ślicznie błyszczał

– spożyć ze smakiem

 bazylia2

Żeby było językowo, dorzucam mały słowniczek:

Pstrąg – trota

Sieja – coregone

Krewetki – gamberoni

Pietruszka – prezzemolo

Sól – sale

Pieprz – pepe

Bazylia – basilico

 

Buon appetito!

Aleksandra: kompletnie zwariowana na punkcie Włoch, włoskiego i wszystkiego, co się z włoskim łączy.

Loading...