Drodzy Czytelnicy SPA,
Dzisiaj zapraszam na notkę absolutnie wyjątkową i specjalną. Jak z pewnością zauważyliście, dotąd moje rozważania o kuchni, acz apetyczne, były jednak teoretyczne. Wychwalałam przed Wami zalety zabaglione i zuppy inglese, a nawet polenty , ale sama nigdy nie śmiałabym żadnej z tych rzeczy przyrządzić, dlatego moje roważania były raczej akademickie.
Dzisiaj nie. Dzisiaj, specjalnie dla Czytelników SPA, praktyczny przepis prosto z Włoch, wymyślony i wypróbowany przez mojego ukochanego kucharza. A więc, moi Drodzy, jazda do kuchni i robimy tagliolini al sapore del lago (tagliolini o smaku jeziora). Świeżutki przepis znad Jeziora Garda!
Składniki: (na 4 osoby)
– ryba z jeziora (najlepiej świeżo złowiona, jak smęci mi kucharz nad uchem), na przykład sieja albo pstrąg, ewentualnie można użyć krewetek, jeśli nie lubimy ryby. Wystarczą cztery porządnej wielkości filety.
(Tu kucharz już mi chciał powiedzieć, co się dalej robi z tą rybą, nie podając innych składników)
– pietruszka
– oliwa z oliwek
– papryczka peperoncino
– duży ząbek czosnku
– pomidorki koktajlowe
– sól i pieprz
– bazylia świeżutka
– łyżeczka masła
– tagliolini, przyrządzone według przepisu na torebce
Przyrządzić:
– rozgrzać patelnię (dużą, płaską)
– przekroić filety na pół, następnie w kosteczkę
– wlać oliwę, gdy się rozgrzeje, wrzucić rybę, sól, pieprz, odrobinę zrumienić
– wrzucić pomidorki, umyte i pokrojone w kostkę
– dodać peperoncino, czosnek, obrany i pokrojony
– porządnie zrumienić wszystko na patelni
– wrzucić pastę (oczywiście wcześniej ugotowaną), wymieszać, pozwolić, żeby się połączyło
– pokroić cieniutko bazylię i pietruchę, część wrzucić na makaron, dorzucić masła, wymieszać
– potrząsnąć porządnie patelnią
– przełożyć na talerze, udekorować elegancko listkiem bazylii, można też podlać ociupinką oliwy, dzięki czemu makaron będzie ślicznie błyszczał
– spożyć ze smakiem
Żeby było językowo, dorzucam mały słowniczek:
Pstrąg – trota
Sieja – coregone
Krewetki – gamberoni
Pietruszka – prezzemolo
Sól – sale
Pieprz – pepe
Bazylia – basilico
Buon appetito!