Muzeum Makaronu

Muzeum Makaronu

Pewnie nie każdy lubi muzea. Ja na przykład lubię, ale nie w za dużej ilości i nie za szybko. Myślę jednak, że znalazłam muzeum, do którego chyba każdy, nawet największy leniwiec, chętnieby się udał. Czyli muzeum makaronu.

1

http://www.turismodelgusto.com/

Tak, dobrze przeczytaliście. Miłość Włochów do makaronu jest tak gigantyczna, że nie mogli się powstrzymać i stworzyli jego muzeum. Znajduje się w starym, średniowiecznym dworze  o nazwie  Giarola, w Collecchio, w prowincji Parma, a więc w okolicach słynących z dobrego jedzenia. Podobno na pomysł stworzenia muzeum wpadł już sam Pietro Barilla, a więc jeden z budowniczych makaronowego imperium Barilla,  produkującego najlepszą – zdaniem wielu – pastę na świecie.

3

https://www.tripadvisor.com/

Muzeum podzielone jest na dziesięć sekcji, które odzwierciedlają proces powstawania makaronu. Zaczyna się od sekcji poświęconej ziarnu (il grano) i metodom jego uprawy (la coltivazione), później następuje sekcja mielenia (macinazione), z prezentacją różnego rodzaju młynów (il mulino), począwszy od najbardziej prymitywnych, aż do najnowocześniejszych. Co dalej? Dział poświęcony pieczywu i innym wyrobom mącznym, później dział produkcji słynnej pasta fresca, z wystawą najróżniejszych urządzeń kuchennych służących do wyrabiania makaronu, przedstawiający wszystkie etapy procesu powstawania przysmaku. Wreszcie pora na makaron w sztuce: plakaty, obrazy, znaczki pocztowe (!), zbiory przepisów na makarony i sosy, prezentacja najodpowiedniejszych połączeń (abbinamento) na linii sos – makaron. Po skończonym zwiedzaniu można się udać dosłownie za miedzę, do sąsiedniego  Muzeum Pomidora, a później udać się w dalszą drogę i zobaczyć Muzeum Parmezanu, Salami czy Szynki Parmeńskiej.

2

http://www.fieraecomusei.it

Od razu się przyznam, że jeszcze nie byłam w Muzeum Makaronu, ale bardzo bym chciała, szczególnie, że wstęp kosztuje tylko 4 euro. Nie udało mi sie natomiast doszukać informacji, czy w ramach zwiedzenia odbywa się degustacja- napisane jest, ze bilet kosztuje 4 euro bez degustacji, ale cena z degustacją nie jest podana.

Żeby było zabawniej, Muzeum Makaronu w Collecchio nie jest bynajmniej pierwszym tego rodzaju muzeum we Włoszech. Jeszcze parę lat przed jego otwarciem działało podobne muzeum w Rzymie, w ścisłym centrum, przy Via Flaminia. Niestety, od 2014 roku muzeum jest nieczynne- podobno, jak się doczytałam, z powodu remontów w budynku- i choć strona internetowa podaje, że ponowne otwarcie jest przewidziane, to raczej trudno w to uwierzyć: podawana jest data 2015.

A Wy, mielibyście ochotę zwiedzić Muzeum Makaronu?

Aleksandra: kompletnie zwariowana na punkcie Włoch, włoskiego i wszystkiego, co się z włoskim łączy.

Loading...