Makaron z groszkiem – przepis błyskawiczny

Makaron z groszkiem – przepis błyskawiczny

Drodzy Czytelnicy,

Dostaję od Was sygnały, ze wypróbowujecie moje proste i szybkie przepisy i że jesteście zadowoleni, co mnie bardzo cieszy. Mam nadzieję, że także dzisiejsza ricetta na makaron z groszkiem okaże się  sukcesem. Jak zwykle, przygotowanie sosu trwa tyle, ile ugotowanie makaronu.

 

Składniki na 2 osoby:

Makaron w preferowanym kształcie (ja kocham rurki)

Puszka groszku

Mała cebula

10 dag szynki

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Opcjonalnie: 3 łyżki śmietany

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. W czasie gotowania się najpierw wody, a później makaronu, zajmujemy się sosem: drobno szatkujemy cebulę, kroimy na kawałeczki szynkę, odcedzamy groszek. Następnie wlewamy do rondelka nieco oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i krótko ją dusimy. Po około minucie dorzucamy szynkę, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu około 3-4 minut. Później dodajemy groszek, mieszamy  i dolewamy kilka łyżek gorącej wody (najlepiej tej, w której gotuje się już nasz makaronik). Dodajemy soli i pieprzu. Całość gotujemy na średnim ogniu około 12 min, mieszając starannie i dolewając wody w miarę potrzeby. Jeśli lubimy, gdy nasz sos jest gęsty i kremowy, możemy po ugotowaniu wymieszać go z kilkoma łyżkami śmietany. Potem zalewamy gorącym sosem makaron i zjadamy. Bardzo dobrze wygląda i smakuje ze świeżymi rzodkiewkami.

Smacznego!

Aleksandra: kompletnie zwariowana na punkcie Włoch, włoskiego i wszystkiego, co się z włoskim łączy.