5 najsmaczniejszych rodzajów risotta

5 najsmaczniejszych rodzajów risotta

Kuchnia włoska to nie tylko makaron i pizza, to także risotto, potrawa tak bardzo niedoceniana przez cudzoziemców, a tak bardzo włoska i smakowita (no i znacznie mniej tucząca niż pasta!). Myślę, że na znikomą popularność risotta poza granicami Italii może wpływać fakt, że naprawdę nie jest łatwo dobrze przygotować potrawę, tak żeby był odpowiednia: gęsta, kremowa, serowa, esencjonalna. Dlatego jak jestem we Włoszech, szczególnie na północy (to zwykle tam jada się risotta: na południu dobrego risotta nie uświadczysz!), to wykorzystuję okazję i rzucam się na risotto jak hiena na padlinę. I dzisiaj przedstawię Wam pięć moich ulubionych rodzajów risotta, co mam nadzieję zachęci Was do spróbowania tych pyszności.

  1. Risotto alla milanese

Beh, semplice… i borze szumiący, jakie pyszne. Risotto alla milanese jest czołowym przykładem włoskiej prawdy kulinarnej, że sekret dobrej kuchni tkwi w prostocie. Risotto alla milanese, zwane też risotto allo zafferano, o charakterystycznym złotym kolorze, nazywane jest królem risott. Ryż, bulion, szafran, cebula, szpik wołowy, masło, parmezan i białe wino to składniki, z których powstaje to cudo. Pyszne, lekkie, o delikatnym smaku – obowiązkowe do spróbowania szczególnie w Lombardii.

risotto-alla-milanese

http://www.buttalapasta.it/articolo/ricetta-risotto-alla-milanese/36733/

  1. Risotto agli agrumi

Nietypowe i nie każdemu będzie smakować, ale warto, bo jest naprawdę pyszne i wbrew pozorom wcale nie słodkie. Przygotowywane jest z ryżu, bulionu, cebuli, białego wina oraz pomarańczy i cytryny, a zatem smak zdecydowanie wytrawny. Leciuteńko kwaskowate, orzeźwiające, pachnące, znakomite na upalne letnie dni. Wielbicielom owoców morza polecam wersję z krewetkami.

risotto-agli-agrumi

http://www.ilpaesenuovo.it/2016/03/18/risotto-agli-agrumi-serviamo-in-tavola-un-primo-piatto-dal-gusto-insolito-e-delicato/

  1. Risi e bisi

Ozdoba kuchni regionu Veneto, a w szczególności samej Wenecji, uważane jest za coś pomiędzy risottem i minestrone, gęstą zupą warzywną. Jak na risotto jest zatem dość płynnej konsystencji, nie tak aksamitnej jak klasyczne risotta. Niemniej jednak polecam, szczególnie zimą na rozgrzewkę, jest pyszne i sycące. Prócz typowych składników, czyli ryżu, bulionu, cebuli, masła i parmezanu, używa się groszku, a w wersji bogatszej także pietruszki i pancetty.

hd650x433_wm

http://ricette.giallozafferano.it/Risi-e-bisi.html

  1. Risotto pere, speck e brie

Kolejna dość niezwykła mieszanka smaków. Gruszki z brie są uważane za doskonałe połączenie, a risotto z nich przygotowane jest wyjątkowo kremowe, mięciutkie i aksamitne. Dodanie specka uważam za ciekawy pomysł, dzięki któremu uwydatniają się jeszcze smaki gruszek i sera. Paluszki lizać!

ricetta_risotto_pere_speck_brie-450x240

http://www.giallozafferano.it/ricerca-ricette/risotto+pere+e+speck/

  1. Risotto alle fragole

Risotto z truskawek ma przepiękny czerwony kolor i doskonały, lekko owocowy i lekko tylko słodkawy smak. Nie powstaje z tego bynajmniej przesłodzona pacia, nie, nie! Ryż bowiem przygotowywany jest klasycznie, z cebulą i bulionem, a więc truskawka nadaje tylko odrobinę słodyczy. Podobno polecany jest szczególnie na walentynki!

dsc_0678-2

http://www.tribugolosa.com/ricette-risotto-alle-fragole.htm

A Wy? Macie swoje ulubione risotta? Na pewno, w końcu jest ich tyle! Podzielcie się koniecznie Waszymi opiniami w komentarzach.

 

Aleksandra: kompletnie zwariowana na punkcie Włoch, włoskiego i wszystkiego, co się z włoskim łączy.